Hilse: kausiluonteinen ilmiö?

Emme voi muuttaa säätä; mutta voimme pukeutua säänmukaisesti. Tämä koskee niin kesää kuin talvea. Mutta miten tämä vaikuttaa päänahkaan?

Hurraa, kesä on täällä!

Kesään kuuluu muutakin kuin rantoja, jäätelöä ja varvassandaalit. Ihotautilääkärit ovat jo vuosia kehoittaneet meitä välttämään aurinkoa ja käyttämään aurinkosuojaa. Tämä ei ainoastaan tarkoita suihkeita tai aurinkovoiteita, joissa on SPF-suoja. Voimme helposti suojautua liiallisilta ultraviolettisäteiltä välttämällä keskipäivän aurinkoa. Vaatteet suojaavat myös meitä liialliselta auringolta.

Myös päänahka tulisi aina suojata auringolta sopivalla päähineellä. Päähineen tulisi olla ilmava, jottei päänahka lämpene liikaa. Samalla sen pitäisi suojata mahdollisimman paljon auringonvalolta. Se on ainoa riittävä tapa suojata herkkää päänahkaa auringon haitallisilta vaikutuksilta. Auringolta suojautuminen ei koske vain lapsia vaan koskee kaikkia. Varjossa päähineen voi poistaa, jotta päänahka pääsee viilentymään. Liika hikoilu voi ärsyttää päänahkaa. Hikoilusta johtuva liiallinen hiusten pesu ei myöskään tee hyvää päänahalle. Vaurioitunut päänahka on alttiimpi taudeille, esimerkiksi hilsettä aiheuttavalle Malassezia furfur-hiivasienelle.

... entäpä talvi, kun sataa lunta ja on kylmää

Talvi on täällä. Ilma on kuiva ja kylmä. Tuuli puhaltaa. Sisällä ilmastointi puhaltaa lämmintä ilmaa, jotta olisi mukavaa ja lämmintä. Talviulkoilussa on tärkeää käyttää päähinettä. Näin meillä on myös lämmin ja hyvä olo ulkona.

Hetkinen, onko se sitteenkään hyvä? Mille päänahasta tuntuu? Päänahkamme on kovilla talvisin. Lämmitys kuivattaa ilmaa. Nenän limakalvot kuivuvat ja vilustumme herkästi. Ihon ja limakalvojen lisäksi myös päänahka kärsii kuivuudesta. Kuivunut, ärtynyt päänahka on talvella yleinen. Ulkoillessa päähineet lämmittävät päätä ja päänahka hikoilee ja hiki ärsyttää päänahkaa entisestään.

Ärtynyt iho voi olla alttiimpi hilseelle, koska vahingoittunut iho sairaustuu herkemmin. Yksi seurauksista on esimerkiksi hilsettä aiheuttava Malassezia furfur-hiivasieni.

Muista oikea hoito kesällä ja talvella

Sekä kesällä että talvella on tärkeää huolehtia päänahastamme asianmukaisesti. Terve päänahka tarvitsee riittävästi kosteutta, jotta se ei pääse kuivumaan ja tule haavoittuvaiseksi. Kun huolehdit hiuksista, muista hoitaa myös päänahka. Liian tiheä peseminen voi myös aiheuttaa ongelmia.

Hiustuotteiden liiallinen käyttö voi ärsyttää ihoa. Jotkut tuotteet tukkivat ihohuokosia, mikä aiheuttaa talin kertymisen ihon pinnalle. Tämä luo ihanteellisen kasvualustan hilsettä aiheuttavalle hiivasienelle.

Nizoral®-shampoota voidaan käyttää yhdessä muiden hiustuotteiden kanssa. Nizoral® sisältää 2% ketokonatsolia, joka taistelee Malassezia furfur-hiivasientä vastaan. Nizoral® on erityisen hellävarainen hiuksille eikä häiritse muiden hiustuotteiden ravitsevia ominaisuuksia.