Hilse ei ole ainoastaan kosmeettinen ongelma

Hilseen syyt ovat moninaisia. Herkkä päänahka voi reagoida hiustuotteisiin, ravitsemukseen tai hormonaalisiin ja kausiluonteisiin muutoksiin. Syynä voivat olla myös erilaiset ihosairaudet.

Hilse

Mitä on "normaali" hilse?

Hilsettä syntyy kun päänahasta irronneet kuolleet ihosolut takertuvat yhteen ihorasvan kanssa ja muodostavat valkoisia tai kellertäviä hiutaleita. Kaikilla ihmisillä on ihossa talirauhasia, jotka tuottavat lipidejä. Ihon pinnalla olevia lipidejä kutsutaan taliksi (rasvojen ja proteiinien seos). Tali pitää hiukset ja ihon sileänä, kiiltävinä ja vettä hylkivinä ja muodostaa suojan kuivumista vastaan. Tavallista hilsettä löytyy lähes jokaisen ihmisen päänahasta, koska ihomme uudistuu jatkuvasti ja vanhat, kuolleet ihosolut irtoavat päänahasta. Jos hilse joutuu kosketuksiin talin kanssa, ihosolut tulevat näkyviksi hiutaleina ja muodostuu rasvaista hilsettä.

Malassezia furfur

Malassezia furfur

Malassezia on sukua hiivasienille, joita esiintyy luonnostaan ihmisten ja eläinten ihon pinnalla. Yksi näistä hiivasienilajeista on Malassezia furfur. Tämä sieni tarvitsee rasvaa kasvaakseen. Siksi tämä kyseinen sieni elää rasvaisilla ihoalueilla sekä ihon karvaisilla alueilla:

 • Päänahka
 • Kasvot
 • Rinta ja selkä


Jopa 46%:n pitoisuus Malassezia-sientä päänahassa on täysin normaalia eikä se ole haitallista. Jos sienen kasvu kuitenkin lisääntyy (74%:iin), se voi laukaista häiritsevää hilseen kasvua. Yli 83%:n pitoisuudella se voi myös aiheuttaa ihosairauksia.

Seborrooinen ekseema

Seborrooinen ekseema

Seborrooista ekseemaa (eli taliköhnäihottumaa ) esiintyy vakavan hiivasieni-infektion, kuten Malassezia furfur, aiheuttamana. Hyvä uutinen on se, että seborrooinen ekseema ei ole tarttuva.

Yli 50% maailman väestöstä kärsii hilseestä ja se onkin yksi yleisimmistä ihosairauksista maailmassa. Hilse ja seborrooinen ekseema voivat olla iso haitta niille, joita se vaivaa. Ja siksi sitä on hoidettava oikeilla hoitokeinoilla.

Seborrooinen ekseema ja hilse esiintyvät usein pään ja kasvojen alueella, mutta niitä voi esiintyä myös muualla kehossa. Vaiva on usein kausiluonteista ja esiintyvyys yleisempää talvella kuin kesällä. Hoitoon suositellaan käytettäväksi antifungaalisia (sieniä tappavia) aineita.

         Miten tunnistaa seborrooisen ekseeman?

 • Keltainen ja rasvainen hilsekakku
 • Joskus iho on punertava infektoituneella alueella
 • Iho on ärsyyntynyt; iho kutisee ja kirvelee

  Samanlaisia oireita ja samalta näyttävää hilsettä aiheuttavat myös jotkut muut ihosairaudet kuten esimerkiksi psoriaasis tai neurodermatiitti (raapimisen aiheuttama ihon paksuuntumimen). Oikean diagnoosin saamiseksi kysy aina ihotautilääkäriltä neuvoa.

Iho

Savipuoli (Pityriasis versicolor)

Hiivasienet kuten Malassezia aiheuttavat savipuoli-ihottumaa (pityriasis versicolor). Yleisin syy on Malassezia furfur-sieni. Taudin yleisiä oireita ovat:

 • Pyöreät tai soikeat läiskät iholla, aluksi pieniä ja myöhemmin suuria
 • Punertavissa väreissä (vaaleanpunainen, ruskea, punainen, musta) esiintyvät läiskät (pityriasis versicolor alba)
 • Läiskien alueella iho on hieman vaaleampi, tai jopa pigmentitön (pityriasis versicolor alba), kuin terveellä iholla.
 • Kutinaa esiintyy melko harvoin ja jos esiintyy, kutina on lievää.
 • Älä raavi, tai iho muuttuu hilseileväksi.

  Mikä auttaa? Akuuteissa tapauksissa ihottuman hoito onnistuu parhaiten sienilääkkeillä. Hoidettavilla alueilla olevat läiskät näkyvät usein vielä useita kuukausia hoidon jälkeen. Hoitoa on jatkettava varotoimenpiteenä vielä paranemisen jälkeenkin.

Miten sienilääkkeet toimivat?

Sienilääkkeet vaikuttavat sienen aiheuttajaan. 2% ketokonatsoli on todettu erittäin toimivaksi, jos päänahassa on Malassezia furfur-hiivasieni. Ketokonatsoli tuhoaa sienen solukalvoa. Ketokonatsoli 2 % vähentää sienen kasvua ja hilseen muodostumista. Vaikutus jatkuu jopa kaksi viikkoa pesun jälkeen.

Tietoja

Sienilääkkeitä käytetään sienien kasvun estämiseksi. Sienilääkkeet kuuluvat antimikrobilääkkeisiin, jotka estävät sieniä kasvamasta tai jotka tappavat sieniä ja siksi ne sopivat sieni-infektioiden hoitoon. Antimikrobilääkkeet ovat kemikaaleja, jotka vähentävät tai tappavat mikro-organismeja. Sienilääkkeiden lisäksi antibiootit taistelevat bakteereita ja muita taudinaiheuttajia vastaan.

Sano hyvästit hilseelle

Nizoral® poistaa hilseen aiheuttajan, ei vain oireita