Se saattaa näyttää hilseeltä - vaikka se ei ole


Jotkut ihosairaudet, kuten hilse- ja seborrooinen ekseema, aiheutuvat pääasiassa hiivasienestä. Näitä ihorairauksia tulisi hoitaa lääkkeellisellä shampoolla, kuten Nizoral®illa, joka sisältää 2% ketokonatsolia. On olemassa myös muita hilseeseen liittyviä sairauksia, joilla on samankaltaisia oireita. Näitä ovat muun muassa: auringonpolttamat, täitartunta, atooppinen ihottuma ja psoriaasis.

Oletko saanut liikaa aurinkoa?

Ethän mene rannalle, kävelylle tai vaikkapa vain kaupunkiin jäätelölle ilman aurinkovoidetta. Vältä keskipäivän aurinkoa. Suojaa kehosi sopivilla vaatteilla ja päähineellä. Anna keholle keväällä aikaa tottua aurinkoon.Tämä on varmasti useimmille entuudestaan tuttua tietoa, mutta silti liian moni polttaa ihonsa auringossa. Auringon ultraviolettisäteet voivat vahingoittaa ihoamme. Auringonpolttama iho näyttää oikealta palovammalta: punainen, polttava, kutiava. Pahimmassa tapauksessa iho on kipeä ja rakkuloilla. Muutaman päivän kuluttua palaneet ihoalueet alkavat kesiä, hopean-valkoisin hiutalein. Nämä hiutaleet eivät kuitenkaan ole hilsettä. Vaurioitunut iho paranee ja poistaa samalla kuollutta ihosolukkoa.

Kun seuraavan kerran menet aurinkoon:

  • Käytä tarpeeksi aurinkovoidetta

  • Suojaa pääsi esim. päähineellä

  • Suojaa kehosi sopivilla vaatteilla ja päähineellä.

  • Vältä keskipäivän aurinkoa

  • Totuta kehosi keväällä aurinkoon pikku hiljaa, jolloin iholle muodostuu luonnollinen suoja aurinkoa vastaan.

Hyi, täitä!

Päätäit ovat päiväkoti-ikäisten lasten ja koululaisten riesa. Jotkut ovat onnekkaita ja säästyvät ikävältä tartunnalta, toiset perheet taas kärsivät täistä toistuvasti. Syy siihen on epäselvä. Päätäit ovat aina eläneet ihmisten keskuudessa ja täitartunnalla ei ole mitään tekemistä henkilökohtaisen hygienian kanssa. Täitartuntaa ei tarvitse hävetä ja peitellä.

Täi siirtyy päästä päähän. Lasten hiukset tarjoavat täille helpon siirtymisen koska lapset leikkivät usein lähekkäin päät yhdessä. Täit munivat hiusten juureen aivan lähelle päänahkaa. Tyhjä munankuori (saivare) jää hiuksiin, kun täi on kuoriutunut. Nämä ruskean-harmaat munankuoret voivat näyttää hilseeltä. Jos päästä löytyy yksikin täi, niitä löytyy päästä yleensä myös lisää.

Jos epäilet tartuntaa, on nopea toiminta kaiken a ja o: ole välttömästi yhteydessä päiväkotiin, kouluun, ystäväpiiriin sekä muihin, jotka ovat voineet saada tartunnan. Näin muut vanhemmat tai ystävät voivat myös toimia nopeasti. Markkinoilla on saatavilla tehokkaita täidenhäätötuotteita tartunnan hoitoon ja estohoitoon. Nopea leviämisen esto on erittäin tärkeää, muuten täitartunta voi uusia hoidon jälkeen.

Atoppinen ihottuma on yleistä

Atooppinen ihottuma (neurodermatiitti) on lisääntynyt nopeasti viime vuosina ja se onkin yksi yleisimmistä lasten sairauksista nykyään. Atooppinen ihottuma ei ole tarttuva. Se on kuitenkin kroonista (= pysyvä) ja toistuvaa. Tutkijat eivät toistaiseksi ole selvittäneet atooppisen ihottuman syitä. Syiksi on esitetty geneettisiä tekijöitä, immunologisia muutoksia ja ympäristövaikutuksia.

Atooppisessa ihottumassa ihon suojamekanismi ei toimi kunnolla ja tulehdukset pääsevät vahingoittamaan ihoa.
Yksi mahdollinen syy atooppisen ihottuman taustalla on tietyn proteiinin (filaggriini) puute, joka on tärkeä tekijä ihon kosteustasapainon tasapainottamiseksi. Vaurioitunut, kuiva iho ei pysty suojautumaan ärsyttäviä tai allergisoivia aineita vastaan.

Atooppinen iho on usein herkkä, kuiva ja punoittava. Monet kärsivät myös kutinasta. Raapimisesta aiheutuneet naarmut vaurioittavat myös ihoa.
Tulehtunut iho paksunee ja hilseilee.

Paraneeko atooppisesta ihottumasta? Tämä riippuu paljon siitä, miten nuorena ihottumaan on sairastunut. Suurimmalla osalla lapsista atooppinen ihottuma paranee tai ainakin lievenee kouluikään mennessä. Kahdeksan kymmenestä, jotka ovat sairastuneet 2-5 vuoden ikäisinä, on oireettomia kymmenen vuoden kuluttua. Aikuisilla atooppinen ihottuma on harvinaisempi kuin lapsilla, mutta niillä joilla se on, se on yleensä melko vaikea.

Psoriasis

Psoriasista sairastavat kärsivät usein monin eri tavoin. Kutina on kiusallinen ja se voi aiheuttaa univaikeuksia. Tauti voi olla myös psykologinen taakka. Monet häpeävät iholla esiintyyvää ihottumaa. Lastenlääkäri tai ihotautilääkäri voi tarjota potilaille sopivia hoitovaihtoehtoja ja tietoa. Psoriasis (psoriasis vulgaris) ei ole tarttuva vaan se on ensisijaisesti geneettinen (perinnöllinen) tila. Toistaiseksi ei ole olemassa tutkittua tietoa siitä, mikä taudin aiheuttaa.

Ihon uloin, suojaava kerros koostuu keratiinia muodostavista ihosoluista, ns. keratinosyyteistä, jotka jakaantuvat ja uusiutuvat kuukausittain. Psoriasista sairastavien solut jakautuvat normaalia uusiutumistahtia nopeammin.
Kuolleet solut eivät ehdi poistua iholta, ennenkuin uudet jo muodostuvat. Taudin laukaisija on autoimmuunireaktio, johon usein liittyy ihotulehdus. Oireina ovat mm. punoittavat ja paksuuntuneet ihovauriot. Ihokohdat ovat erittäin kutiavia ja hilseileviä ja hopeanhohtoisia. Psoriasis oireilee kausittain, ja sen vaikeusaste ja laajuus vaihtelee.

Psoriasista sairastavat kärsivät usein myös psykologisista ongelmista: tauti ei ainoastaan ​​aiheuta kutinaa ja epämukavuutta, vaan psoriaatikot saattavat kokea myös hylkäämisen ja syrjäytymisen tunteita näkyvien iho-ongelmiensa vuoksi. Päivittäiset ihonhoitorutiinit ovat aikaa vieviä - mutta välttämättömiä. Psoriasis ei ole ainoastaan ihosairaus vaan se voi levitä myös niveliin ja elimiin. Jos epäilet kärsiväsi psoriasiksesta, ole yhteydessä ihotautilääkäriin. Lääkäri voi diagnosoida taudin tarkasti, määrätä sopivia lääkkeitä ja antaa neuvoja tarvittavasta hoidosta ja lisätuesta.