Mitkä ympäristötekijät edistävät hilsettä ja miten niiden vaikutusta voidaan välttää?

Ympäristö on meille tärkeä. Jos ympäristö voi hyvin, mekin voimme yleensä hyvin. Aina ympäristöstä tulevat asiat eivät kuitenkaan ole pelkästään hyviä. Malasssezia furfur -sienen aiheuttama hilse voi pahentua joidenkin ympäristötekijöiden johdosta. Jotkut ulkoiset ympäristötekijät voivat edistää talituotantoa, minkä johdosta sieni pääsee kasvamaan helpommin ja hilseily pahenee.

Mitä nämä ulkoiset tekijät ovat?

  • Ilmansaasteet

  • Äärimmäiset sääolosuhteet

  • Matala ilmankosteus

  • Päähineen tai huivin käyttö

  • Tietyt hiustenhoito- ja muotoilutuotteet

Joihinkin ulkoisiin tekijöihin voimme vaikuttaa. Voimme esim. päättää, mitä hiustuotteita käytämme. Emme kuitenkaan voi kontrolloida kaikkia ympäristötekijöitä. Yksittäinen ihminen ei voi vaikuttaa säähän, mutta voimme suojata säältä itseämme.

Vältä päänahan ärsytystä


Ulkoiset tekijät vaikuttavat ja edistävät hilseilyä - kukin omalla tavallaan.

Ilmansaasteet

Ilmansaasteet voivat edistää hilsettä, minkä etenkin suurkaupunkien ihmiset tietävät hyvin. Ilma on täynnä pakokaasuja, mikä hankaloittaa hengitystä eikä ole hyväksi myöskään iholle. Iho saa vähemmän suojaavaa E-vitamiinia. Ilmansaasteet voivat myös ärsyttää päänahkaa ja aiheuttaa kutinaa, päänahan tulehtumisen sekä hilsettä. MIkä pahinta, emme altistu ilmansaasteille pelkästään ulkona. Tutkijat ovat löytäneet haitallisia kaasuja, kuten formaldehydiä monista sisätiloista. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että formaldehydin määrä ilmassa voi nousta esimerkiksi paikoissa, missä tupakoidaan paljon. Nizoral®:in vaikuttava-aine ketokonatsoli 2% vähentää punoitusta ja lievittää päänahan kutinaa.

Äärimmäiset sääolosuhteet

Kaikki kärsivät liian kuumasta säästä kesällä - varsinkin päänahka, joka hikoilee paljon. Lämpö edistää hiivan liikakasvua, joka puolestaan saa hilseen kasvamaan hallitsemattomasti.

Kuiva ilma

Kuiva sisäilma ei ole hyväksi iholle. Tämän huomaa erityisesti talvisin lämmitetyissä sisätiloissa. Ihomme kuivuu.  Päänahka tuottaa enemmän talia, joka muodostaa ihanteellisen kasvualueen hilsettä aiheuttavalle hiivasienelle.

Päähine tai huivi.

On mukava pysyä lämpimänä. Talvisin pukeudumme moneen vaatekerrokseen, unohtamatta päähinettä tai huivia. Tässä on kuitenkin haittapuoli: samalla kun haluamme pitää kylmän poissa iholtamme, päänahan lämpötila nousee. Hikoileva päänahka tarjoaa täydellisen kasvualustan Malassezia furfurille, yleisimmälle hilsettä aiheuttavalle sienelle.
Nizoral® torjuu sienen liiallista kasvua. Näin se minimoi hilseen muodostumista.

Tiettyjen hiustenhoito- ja muotoilutuotteiden käyttö

Jokainen haluaa kauniit hiukset. Käytämme muotovaahtoa, hiuslakkaa tai geeliä. Jos käytämme hiustuotteita liian usein, liian paljon tai vääränlaisia hiustuotteita, herkkä päänahka reagoi välittömästi. Se ärsyyntyy, mikä saattaa johtaa hilseeseen. Nizoral® ei pahenna päänahan ärsytystä. Se sisältää 2% ketokonatsolia. Nizoral® on erityisen hellävarainen hiuksille ja Nizoral® ehkäisee hilseen lisäksi myös kutinaa ja punoitusta.

Sano hyvästit hilseelle

Nizoral® poistaa hilseen aiheuttajan, ei vain oireita