Miksi saamme hilsettä ja mitä se oikein on?

Hilse on yleinen päänahan oire, joka näkyy rasvaisina, valkoisina, kellertävinä tai harmaina kuollutta ihoa olevina hiutaleina päänahassa ja hiuksissa.

Hiutaleet ovat usein näkyvämpiä, kun ne putoavat päänahasta tai hiuksista hartioille ja ne voivat myös vaikuttaa hilseestä kärsivän henkilön itsetuntoon. Ihmiset, jotka kärsivät hilseestä, voivat myös kärsiä epämukavasta kutinasta ja hilseilevästä päänahasta. Hilse ei ole tarttuvaa, mutta se voi olla epämiellyttävää ja ilman oikeaa hoitoa siitä voi olla vaikea päästä eroon.

Mitä muita oireita voi esiintyä hilseen rinnalla?

● kutiava tai kuiva päänahka
● lisääntynyt talineritys
● näkyviä kuollutta ihoa sisältäviä hiutaleita päänahassa, hiuksissa tai hartioissa

Mikä aiheuttaa hilseen?

Monet tekijät voivat vaikuttaa hilseilyyn, kuten kuiva iho, tietyt hiustuotteet tai jotkut sairaudet. Hilse ei johdu huonosta hygieniasta, mutta sen voi havaita helpommin, jos et pese hiuksiasi säännöllisesti. Seuraavaksi kerromme muutamista hilseen pääsyistä:


Malassezia
Malassezia on sukua hiivasienille, joita esiintyy luonnostaan ihmisten ja eläinten ihon pinnalla. Yksi näistä hiivasienilajeista on Malassezia furfur. Tämä sieni tarvitsee rasvaa kasvaakseen. Siksi tämä kyseinen sieni elää rasvaisilla ihoalueilla sekä ihon karvaisilla alueilla. Kun hiivasieni kasvaa, se voi aiheuttaa ihosolujen liikakasvua, mikä puolestaan ​​aiheuttaa tulehduksen, joka lisää talineritystä. Kuolleet ihosolut irtoavat, mikä näkyy hilseenä.

Seborrooinen ekseema
Seborrooinen ekseema on yleinen ihosairaus, joka johtuu hiivan liikakasvusta iholla. Seborrooinen ekseema voi aiheuttaa päänahan, kasvojen ja muiden kehon alueiden kutinaa, hilseilyä ja punoitusta sekä aiheuttaa vakavampaa hilseilyä.

Kuiva iho
Kuiva iho on tavallinen syy kuivalle hilseelle, erityisesti talvella kun ilma on kuiva ja kylmä. Jos sinulla on hiuksissasi tai päänahassa hiutaleita, jotka ovat pieniä eivätkä näytä olevan rasvaisia, tai jos olet muuten kuivaihoinen, kuiva iho on todennäköisin hilseen aiheuttaja.

Sairaudet
Tietyt sairaudet voivat aiheuttaa tai pahentaa hilseilyä, kuten parkinsonin tauti ja ihosairaudet, esimerkiksi atooppinen ihottuma ja psoriasis. Atooppinen ihottuma aiheuttaa ihon kuivumista, punoitusta, hilseilyä ja kutinaa. Psoriasis puolestaan on tila, joka aiheuttaa punaisia, hilseileviä hopeanhohtoisia iholaattoja. Molemmat voivat vaikuttaa päänahan kuntoon ja aiheuttaa hilsettä.

Hiustuotteet
Hiuksille käytettävät tuotteet kuten hiusvärit, vaahdot, geelit ja hiuslakka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tai kosketusihottumaa. Näiden hiustuotteiden ainesosat voivat ärsyttää ihoa ja vahingoittaa ihon ulkokerrosta, joka saa päänahan kuivumaan ja hilseilemään, mikä voi johtaa hilseeseen.

Kausivaihtelut
Sään vaihtelu ja lämpötilamuutokset tai vaikkapa keskuslämmitys voivat aiheuttaa päänahan ihosolujen kuivumisen ja johtaa hilseilyyn.

Miten Nizoral hoitaa hilsettä?
Nizoral 2% shampoo hoitaa ja ehkäisee hilsettä ja muita hilseelle tyypillisiä oireita kuten rasvaista, hilseilevää, punaista ja kutiavaa päänahkaa. Nizoral hoitaa myös hilseeseen liittyvää tulehdusta ja lievittää päänahan punoitusta ja kutinaa.

Hellävarainen hiuksillesi. Nizoral-shampoo hoitaa hilseen taustalla olevat syyt eikä pelkkiä oireita. Näin pääset eroon hilseestä. Vaikuttava aine säilyy aktiivisena ihossasi jopa seitsemän päivän ajan, jotta se voi estää itsepäistä hilseilyä. Nizoral on kliinisesti osoittautunut tehokkaammaksi kuin sinkkipyritioni-shampoo vakavan hilseen hoidossa neljän viikon aikana.